joi, 19 februarie 2015

Limba și literatura română

Semnificația contextuală al simbolului ploaie în romanul ,,Povara Bunătății Noastre,,

     Ion Druță în romanul său ,,Povara Bunătății Noastre,, foarte bine a reușit să-i ofere acestui fenomen un caracter simbolic. Ploaia în roman, semnifică viața născută din cer. Fenomenul dat și-a demonstrat importanța sa în perioada foametei, cînd cu primele picături de apă, a adus viață în Ciutura.
     Ca și orce țăran chinuit de o foame de doi ani, Onache Cărăbuș personajul principal din roman, la fel mult aștepta ploaia. În viziunea lui ploaia reprezintă un mesaj de la Dumnezeu în semn de final pentru uscăciune, arșiță și pustietate.
     Din viziunea naratorului ploaia reușește să spele praful chinurilor și necazurilor prin care au trecut ciuturenii ,,Pe urmă a început să plouă, și pădurile, și livezile, cu ce-au avut, cu ce n-au avut, au
alergat în calea oamenilor. Ciutura rîdea... ,, Ploaia reprezintă speranța și așteptarea împlinită a oamenilor.
    Iar la general, în roman ploaia semnifică trecerea timpurilor grele ,,Abia acum greul cel mare părea să fi trecut,,. Deci natura devine pentru om un spașiu sacru și inalienabil, lăsat în dar de Dumnezeu pentru ca mereu să aducă aminte de continuitatea vieții și de faptul că binele învinge răul, principalu e să crezi.
         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu