vineri, 3 aprilie 2015

Limba și literatura română (Eseu)

,,Expresionismul Blagian,,

       Expresionismul reprezintă o înaintare a omului in literatura diferitor limbi. Acest curent a apărut prima oară în artele plastice pentru a exprima, posibilitatea gîndirii umane ce depășește granițele realității. La general expresionismul redă un strigăt, o explozie de emoții, o descătușare.
       În literatura română expresionismul a fost promovat de: Lucian Blaga, George Bacovia, Nichita Stănescu. Dintre care Lucian Blaga a fost cel mai tare atras de noul stil și dorința de a re-spiritualiza viața împreuna cu idealurile ei.
       Lucian Blaga un mare poet, filozof, prozator, dramaturg expune caracterele expresionismului în operele: ,,Fețele unui veac,, ,,Schimbarea zodiei,, ,,În marea trecere,, ,,Biografie,,. Expresionismul blagian se caracterizează prin: îndepărtarea totală de realitate, strigătul tragic al ființei umane, timpul distrugător, tensiunea metafizică și drama existenței.
       Deci, un exemplu al ideilor blagiene este evident în poezia ,,Biografie,, ce cuprinde: nașterea cosmosului  din lumină, întoarcerea către sine, marele semne ale universului. ,,Unde și cînd m-am ivit în lumină nu știu/ Că lumea e o cîntare/ Închis în cercul aceleiași vetre/ Fac schimb de taine cu strămoșii,,. Poezia pune în mișcare logica umană, avînd un sens mai profund decît îl exprimă titlul operei. Autorul se autoidentifică prin poezie, își descrie portretul ființei interioare, prin ce opera și întregul curent expresionist capătă o valoare deosebită în literatură.
       După părerea mea, o operă de valoare e aceea care rămîne în oarecare măsură neînțeleasă, păstrîndu-și tainele sale și punînd în mișcare gîndirea umană. Dacă ar putea fiecare reda în scris interiorul său, toate misterele, sentimentele, tainele, zbuciumările și visurile, atunci ele se vor întinde pe hîrtie precum stelele în univers, pentru că universul trăiește în fiecare din noi.
                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu