Schema funcționala a calculatorului poate fi reprezentată în modul următor:
Conform acestei scheme, calculatorul conține următoarele unități funcționale:
- O unitate de memorie pentru datele inițiale, intermediare și finale, instrucțiunile care indică secvența calculatorului.
- Un dispozitiv care efectuează operațiile aritmetice și logice elementare.
- Unul sau mai multe dispozitive de intrare și ieșire.
- Un dispozitiv de comandă și control care generează o succesiune de semnale de comandă necesare execuțiile a instrucțiunilor.
Procesorul - este unitatea centrală de preluare a informației. În calculatoarele din zilele noastre, procesorul are o capacitate foarte sporită, ceia ce demonstrează viteza de preluare o informației. Procesorul efectuează operații aritmetice (adunarea, scăderea, înmulțirea, împărțirea) și logice (adevărat, fals).
Memoria calculatorului este organizată în două niveluri: Unitate de memorie internă cu o viteză mare de lucru și una sau mai multe unități de memorie externă cu o viteză mai redusă, dar cu capacitatea de a păstra mai multă informație decât cea externă.
Memoria internă, păstrează programe de executare și datele esențiale pentru funcționarea calculatorului.
Memoria externă are rolul de păstrare a cantității mari de informație și programe, care pot fi oricând aduse în memoria internă. În prezent sunt utilizate unitățile cu discuri sau benzi magnetice, unitățile cu discuri optice, etc.
Unitățile de memorie externă și dispozitivele de intrare sau ieșire sunt numite echipamente periferice.
Dispozitivele de intrare asigură introducerea informației în forma accesibilă omului. Aceste sunt tastatura, mouse, scanner, camere digitale, etc.
Dispozitivele de ieșire asigură extragerea informației din calculator, transformând-o din forma binară în forme accesibile omul. Acestea sunt vizualiza torul, imprimanta, desenatorul, generatoarele de sunet.
În timpul de față în fiecare familie este cel puțin câte un calculator, majoritatea știind cum se folosește dar nu cum funcționează el. Calculatorul a devenit un obiect banal în viața adultă și totuși nu sau rezolvat toate problemele implicate în funcția și utilizarea acestuia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu